Utskrift

Sy lammerull

Skrevet av Christin Løkke Hagen . Posted in Ungdomstrinn

Undervisningsopplegg for 9. trinn.

Undervisningsopplegg

Tema: Lammerull

Klasse: 9

Kunnskapsmål:

  • Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
  • Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
  • Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
  • Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer

 

Læringsmål:

  • Kunne beine ut en bog.
  • Kunne lese en oppskrift og følge den.
  • Kunne sy en lammerull.
  • Kunne lage saltlake.
  • Kunne legge en lammerull i press.

Arbeidsmetode

Organisering

  • Vi arbeider på skolekjøkkenet.
  • Individuelt arbeid, og samarbeid 2 og 2.
  • Lærer viser elevene metoden/hvordan de syr en rull.
  • Elevene arbeider selvstendig.
  • Viktig med mulighet til å prøve selv.
  • Elevene er organisert i 4 grupper på skolekjøkkenet.
  • Kjøp inn ekstra slagsider slik at elevene får mulighet til å sy en rull selv. (evt. to og to sammen om en rull)
  • Dette er et fint opplegg å samarbeide på.
  • Gi elevene mulighet til å beine ut bogen selv. Siden kjøttet skal i rullen er det ikke så viktig at den blir hel. Her er det nyskjerrighet og matglede som skal stå i fokus.
  • Vis framgangsmåte først, så arbeider elevene.

Forslag til vurdering:

  • Kan eleven følge en oppskrift
  • Kan eleven beine ut en bog
  • Kan eleven sy en lammerull
  • Viser eleven evne til samarbeid
  • Kan eleven ta ansvar for opprydding og felles arbeidsoppgaver

Tidsbruk: 3 skoletimer

Henvisning/linker:

http://ndla.no/nb/node/6749

http://www.matprat.no/oppskrifter/lammerull