Undervisningsopplegg for 9. trinn.
Undervisningsopplegg
|
Tema: Lammerull
|
Klasse: 9
|
Kunnskapsmål:
- Planlegge og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare hvilke næringsstoff matvarene inneholder.
- Vurdere og velge mat ut fra bærekraftige kriterium.
- Lage mat for ulike sosiale sammenhenger, og drøfte hvordan mat er med på å skape identitet.
- Skape og prøve ut nye retter ut fra ulike råvarer, matlagingsmetoder og matkulturer
|
Læringsmål:
- Kunne beine ut en bog.
- Kunne lese en oppskrift og følge den.
- Kunne sy en lammerull.
- Kunne lage saltlake.
- Kunne legge en lammerull i press.
|
Arbeidsmetode
|
Organisering
|
- Vi arbeider på skolekjøkkenet.
- Individuelt arbeid, og samarbeid 2 og 2.
- Lærer viser elevene metoden/hvordan de syr en rull.
- Elevene arbeider selvstendig.
- Viktig med mulighet til å prøve selv.
|
- Elevene er organisert i 4 grupper på skolekjøkkenet.
- Kjøp inn ekstra slagsider slik at elevene får mulighet til å sy en rull selv. (evt. to og to sammen om en rull)
- Dette er et fint opplegg å samarbeide på.
- Gi elevene mulighet til å beine ut bogen selv. Siden kjøttet skal i rullen er det ikke så viktig at den blir hel. Her er det nyskjerrighet og matglede som skal stå i fokus.
- Vis framgangsmåte først, så arbeider elevene.
|
Forslag til vurdering:
- Kan eleven følge en oppskrift
- Kan eleven beine ut en bog
- Kan eleven sy en lammerull
- Viser eleven evne til samarbeid
- Kan eleven ta ansvar for opprydding og felles arbeidsoppgaver
|
Tidsbruk: 3 skoletimer
|
Henvisning/linker:
http://ndla.no/nb/node/6749
http://www.matprat.no/oppskrifter/lammerull
|