Surdeig
Grov surdeig
50 g surdeig
250 g grovmalt rug
250 g vann
Når du får surdeigen hos meg, blander du disse ingrediensene i en bøtte. Soddbøtte passer fint. Stikk noen hull i lokket på bøtta, slik at det er litt lufting. Setter i kjøleskap. Neste gang du frisker opp deigen kan du ta 100 g surdeig, 250 g gromalt rug og 250 g vann. Da har du mer surdeig, hvis du ønsker å bake flere brød i slengen.
Nøkkelen er planlegging.
Frisk opp deigen hver 3-4 dag. Jeg har faste dager på onsdag og lørdag. Da tar jeg 100 g av surdeigen og frisker den opp som beskrevet over. Resten baker jeg av eller hiver. Hvis en planlegger, blir det ikke nødvendig å kaste.
Baking:
Ta surdeigen ut av kjøleskapet, og la den stå 10 timer på benken. Da kan du bake med den, og friske den opp. Bli kjent med lukta, da kjenner du igjen når den er klar.
Grovt surdeigsbrød
1,3 kg hvetemel
200 g finmalt spelt
1 liter vann
250 g grov surdeig
40 g salt
Ca. 150 g rugmel
Elt alt sammen i en eltemaskin. Eltes 15-20 min. Heves 4 timer på en lun plass. Del deigen i 3 emner, form dem runde. Strø med mel. Settes på stekebrett og heves. Stekes på 180 grader i ca 40-45 min. Avkjøles på rist.