Oppskrifter

Utskrift

Surdeig

Skrevet av Christin Løkke Hagen .

Grov surdeig

50 g surdeig

250 g grovmalt rug

250 g vann

 

Når du får surdeigen hos meg, blander du disse ingrediensene i en bøtte. Soddbøtte passer fint. Stikk noen hull i lokket på bøtta, slik at det er litt lufting. Setter i kjøleskap. Neste gang du frisker opp deigen kan du ta 100 g surdeig, 250 g gromalt rug og 250 g vann. Da har du mer surdeig, hvis du ønsker å bake flere brød i slengen.

Nøkkelen er planlegging.

Frisk opp deigen hver 3-4 dag. Jeg har faste dager på onsdag og lørdag. Da tar jeg 100 g av surdeigen og frisker den opp som beskrevet over. Resten baker jeg av eller hiver. Hvis en planlegger, blir det ikke nødvendig å kaste.

Baking:

Ta surdeigen ut av kjøleskapet, og la den stå 10 timer på benken. Da kan du bake med den, og friske den opp. Bli kjent med lukta, da kjenner du igjen når den er klar.

Grovt surdeigsbrød

1,3 kg hvetemel

200 g finmalt spelt

1 liter vann

250 g grov surdeig

40 g salt

Ca. 150 g rugmel

Elt alt sammen i en eltemaskin. Eltes 15-20 min. Heves 4 timer på en lun plass. Del deigen i 3 emner, form dem runde. Strø med mel. Settes på stekebrett og heves. Stekes på 180 grader i ca 40-45 min. Avkjøles på rist.